Анализ на шума на хидравличния вентил

Анализ на шума на хидравличния вентил

1. Шум на помпата или мотора на буталото

(1) Феноменът на абсорбцията на въздух е една от основните причини за високия шум на хидравличната помпа. Когато маслото се смесва с въздуха, лесно се образува кавитационен феномен в зоната с високо налягане и се предава под формата на вълна от натиск, която причинява колебание на маслото и системата създава кавитационен шум.

Основните причини са:

1. Масленият филтър на хидравличната помпа, който е свързан с тръбата или вискозитетът на маслото е твърде висок, може да причини помпата в устието на вакуума чрез висок хидравличен вентил, така че да проникне въздух.

2. Хидравличната помпа, повредите на масленото уплътнение на вала на помпата на помпата или навлизането в тръбното уплътнение е лошо, причинява вкарване на въздух. 3. Масленият резервоар е твърде нисък, за да може хидравличната помпа да влезе директно в тръбата.

Когато хидравличната помпа е с висок шум, горните части трябва първо да бъдат проверени и проблемът да бъде разгледан във времето.

(2) Прекомерно износване на вътрешните компоненти на хидравличната помпа, като цилиндър на помпата на буталото и платката за протичане, бутало и колонка женски и други части на износване и разкъсване, така че изтичането на хидравличната помпа да е сериозен хидравличен клапан, когато хидравличната помпа изходящо високо налягане, малък поток от нефт ще доведе до пулсиране на потока, което ще доведе до по-висок шум. В този момент ъгълът на деформация на механизма за променлива на пилотната система може да бъде увеличен, за да се подобри ефектът от вътрешното изтичане на изходящия поток на помпата.

Помпата на серво вентила на хидравличните помпи, буталото за контрол на потока също ще се дължи на локално износване, нараняване на опън, така че буталото в движението на импулса, което води до изходящия поток на хидравличната помпа и колебанията на налягането, така че помпата на изхода да произвеждат по-големи вибрации и шум. По това време може да се носят, издърпайте сериозните компоненти на покритието с четка или заместващо лечение.

(3) Хидравличната помпа е също така един от важните компоненти, които лесно причиняват шум. При използването на плочата на потока поради повърхностно износване или отлагане на утайка в отвора за разтоварване на жлебовете, разтоварването на Groove ще намали и променя позицията за разтоварване, което ще доведе до феномена на уловеното масло, хидравличния клапан и след това ще доведе до по-висок шум. При нормалния процес на ремонт, плоският режещ ремонт на плочата за потока също изглежда да е по-малък от последиците от разтоварването на слотове, в този момент, ако не навреме за подходящия тънък, също ще доведе до по-голям шум. При процеса на сглобяване голям канал за разтоварване на платката за дебит трябва да бъде монтиран в кухината с високо налягане на помпата и рязкото ъглово направление и въртенето на тялото на цилиндъра трябва да са противоположни, в противен случай това ще доведе до големия шум в системата ,

2. Шум на преливния клапан

Преливен клапан е лесен за произвеждане на високочестотен шум, причинен главно от нестабилното функциониране на пилотния вентил, т.е. шума, причинен от високочестотното колебание на налягането в предната кухина на пилотния вентил.

Основните причини са:

(1) Смесване на въздуха в маслената течност, образуващ феномен на кавитация в предната кухина на пилотния вентил и предизвикване на високочестотен шум. По това време въздухът трябва да се изхвърли навреме, за да се предотврати повторното влизане на външния въздух.

(2) игла вентил при използването на процеса поради чести отваряне и прекомерно износване, така че конусът на вентилната и клапанната седалка на клапана не може да бъде затворен, което води до нестабилност на пилотния поток, което води до колебания на налягането, причинени от шум, хидравличен клапан тя трябва да бъде поправена или заменена навреме.

(3) Пилотният вентил, дължащ се на деформацията на пружинната умора, причинена от нестабилността на неговия регулатор на напрежението, което прави колебанията на налягането големи и причинени от шума, трябва да се смени пружината.

3. Шумът от хидравличния цилиндър

(1) в маслената течност, смесена с въздушен или хидравличен цилиндър във въздуха, не е напълно изтощена под високо налягане, за да предизвика кавитационен феномен, причинен от по-голям шум. хидравличен вентил В този момент въздухът трябва да бъде разтоварен навреме.

(2) Маслото на цилиндъра е запечатано твърде плътно или буталото се огъва, в процеса на движение също може да причини шума от силата. В този момент, навременна замяна на масло уплътнения или изправяне бутални пръчка.

4. Шум в тръбите

Прекалено голямото огъване или фиксираната скоба могат да генерират вибрации и шум. Ето защо в тръбопровода оформлението трябва да се опита да избегне мъртвите завои, хидравличен клапан за отпускане на скобата трябва да бъде затегнат във времето.