Ръчна хидравлична помпа за високо и ниско налягане

Ръчната хидравлична помпа е вид хидравлична помпа, нейната функция е към електрическата машина (като двигател и двигател с вътрешно горене и т.н.), механичната енергия може да се превърне в енергия на налягането на течността. Ръчната помпа е двустепенна хидравлична помпа тип "стълба на буталото", като хидравличен източник на енергия, освен това и счупва инструмента за съвпадение, но може и с други видове инструменти или експериментално устройство, което да се използва.

Принцип на работа

Гнездото се задвижва от двигателя. Когато гърбицата бута буталото нагоре, обемът на запечатване на плунжера и тялото на цилиндъра се намалява, маслото се екструдира от запечатания обем и вентилът се отвежда на желаното място. Когато гърбицата се завърти към низходящата част на кривата, пружината притиска буталото надолу, за да формира определена степен на вакуум, а маслото в резервоара влиза в уплътняващия обем под действието на атмосферното налягане. Гърбичката държи буталото нагоре и надолу, уплътняващият обем намалява и нараства периодично, а помпата продължава да изсмуква маслото и изтичащото масло.

Характеристики

1. Високо и ниско налягане две секции на скоростта на маслото, налягането може да се поддържа в средата стоп, вътрешната конструкция има високо налягане предпазна хидравлична клапа.

2. Ръчна работа, удобна за употреба. Манометрите могат да бъдат монтирани едновременно.

Първо, в поддръжката на следните три точки, за да откриете причината за неуспеха и да подобрите системата:

1, проверете вътрешното изтичане на цилиндъра на подвижното рамо на маслото:

Най-лесният начин да направите това е да вдигнете ръката, за да видите дали има забележим спад в свободата. Ако местонахождението е очевидно, извадете проверката на цилиндъра и уплътнителният пръстен трябва да се смени, ако е установено, че е износен.

2, проверете контролния клапан:

Първи предпазен клапан за почистване, проверете дали износването на сърцевината на вентила, като например износването, трябва да се смени. Ако предпазният клапан не се сменя след монтажа, проверете състоянието на износване на шпиндела на регулиращия вентил, неговата граница на употреба обикновено е 0,06 мм, трябва да се подмени сериозно износване.

3. Измерване на налягането на хидравличната помпа:

Ако налягането е ниско, след това регулирането, добавете налягане все още не е нагоре, след това хидравличната помпа е сериозно износване.

Основните причини за неуспеха на възходящия колан на подвижните рамена са:

1, сериозното износване на хидравличната помпа. При работа при ниска скорост на помпата течността е сериозна; Висока скорост на работа, налягането на помпата леко се е увеличило, но поради износването на помпата и изтичането, обемната ефективност значително намалява, трудно е да се достигне номиналното налягане. Дълготрайна работа на хидравличната помпа и повишено износване, повишаване на температурата на маслото, което води до износване и уплътняване на части от стареене, повреда, загуба на капацитет за запечатване, влошаване на хидравличното масло и в крайна сметка до отказ.

2. Изборът на хидравлични компоненти е неразумен. Динамичните спецификации на цилиндрите за ARM за серия от 70/40 нестандартни, уплътненията не са стандартни части, високи производствени разходи и неудобство при замяна на запечатващите части. Диаметърът на цилиндъра на масления цилиндър на подвижното рамо е малък, което ще накара системата да регулира високото налягане.

3. Дизайнът на хидравличната система е неразумен. Фигура 1 показва, че управляващият клапан и пълната хидравлична кормилна уредба за серия Pump, приспособлението за регулиране на налягането 16MPa и работното налягане на хидравличната помпа са 16MPa. Хидравличната помпа често е в режим на пълно натоварване или дълго време претоварване (високо налягане), а системата има хидравличен удар, дълготрайно масло, замърсяване с хидравлично масло, утежнява износването на хидравличната помпа, така че корпусът на хидравличната помпа да се пръсне този вид).